Nymphetamine'e katılıyorum sonuna kadar. İnsanlar seçim şansları varken burayı tercih etmemelidir. Bu yazdıklarım ve herkesin yazdığı şahsi görüşüdür. Biz Tokat'ta bulunduğumuz için burayı Dünyanın "Bizim İçin" En Güzel Yeri yapmak adına uğraşıyoruz, evet bir şeylerde başarıyoruz. Ama "keşke..." demesin hiç kimse buraya geldikten sonra. Şimdi değil ama bir 5 sene sonra kimbilir burasıda bir öğrenci kenti olabilme kapasitesine sahip olabilecek ama şuan? hayır.
Buraya gelmeyin, çünkü Siyasi Grupların çekimlerine kapılma olasılığınız çok yüksektir, onlara bulaşmamak için vereceğiniz zahmet ise çok çok daha fazla.
Buraya gelmeyin, çünkü özgürlüğünüzü sizin gibi insanlar kısıtlayabilir her an.
Buraya gelmeyin, çünkü hiç tanımadığınız insanlar bir gün nasıl yolda yürüdünüze bile karışabilir (hiçbir mübala yoktur).
Buraya gelmeyin, çünkü burada düşüncelerinize saygı duyduğunu "söyleyen" en fazla 3 kişi bulabilirsiniz (çünkü bunların 2si yalan söyler, birininde faydasına dokunacaksınızdır), normal şartlarda ise düşüncelerinize cidden saygı duyan hiç kimseyi bulamaycaksınız en az bir yıl, ortalama 3 yıl boyunca. 3. sınıfın sonunda da kimsenin yüzüne bakacak durumda olamaycaksınız.
birinci, üçüncü sınıf demişken olağan Tokat kronolojinizi anlatayım.
İlk 3 ay;
çıldıracaksınız. çünkü kimse size benzemeyecek, kimse sizi dinlemeyecek, kimse sizi insan yerine koymayacak. Siyasi grupları tanıyacaksınız..
3-6 ay arası;
son demleriniz olduğunu düşündüğünüz ilk deneyimi yaşayacaksınız. kaçmak isteyeceksiniz, yada yatay geçiş... neden olmasın değil mi? ilk dönem takribi olarak bitmiş olacak. alttan bir iki ders, üniversite kavramlarınıda öğrendiniz artık. olsun ikinci dönem bu dersleri verirsiniz ya da yaz okulu en fazla.. değil mi?

ha unutmadan, ilk 6ay içerisinde siyasi grupları tanıdığınızı düşüneceksiniz.
6-12 ay arası;
en az 2 dersten kalmış olacaksınız, bu gidişatla bırakın yatay geçisi okul nasıl biter diyeceksiniz. tokata dönmek işkence gibi gelecek. belki yolda otobüste ağlayacaksınız. siyasi grupları anladığınızı düşüneceksiniz. eve çıkmak isteyeceksiniz. yurt boğmaya başlayacak sizi, gecenin geç saatlerine kadar bağlama sesi duymak kendinizi Sİnop Kapalı Cezaevinde gibi hissettirrecek. Aldırma diyeceksiniz. Diyemeyeceksiniz belki de... kim bilir. Karakteriniz ne kadar güçlü?
2. yıl 1. dönem:
alıştım diyeceksiniz. çünkü bunu söylemek zorunda olduğunuzu hisedeceksiniz. işin kötü tarafı bunu kendinize itiraf edemeyeceksiniz. sorunlar büyümüş olacak. ben yaparım hissi içten içe içinizi dolduracak, ama kaçamayacaksınız. ama kaçmak için son fırsatıda farketmeden tam bu tarihte kaybedeceksiniz. ikinci buhranın gelişini göreceksiniz. arkadaşlar edindiğinizi düşüneceksiniz. siyasi grupları beyninizden silmeye çalışacaksınız. (bu ne zaman mı olacak? hiçbir zaman.)
2.yıl 2. dönem;
yorgunsunuz artık. eve çıkmış olacaksınız muhtemelen. okulu bırakmak ya da yeniden sınava girmek ölüm gibi gelecek. zaten ailenizde evladım az dayan bak yarısı bitti diyecek. en zor dönemler daha gelmeden... Eve çıkarken Tokat ve Tokatlı kavramlarını ilk tanıyışınız olacak. Bunu tüm samimiyetimle söylüyorum ki Tokat'ın insanı aslında iyidir, içtendir. Ama siz bunu belkide hiç fark edemeyeceksiniz. Çünkü bir kere fiş gibi "üniversiteli" damgasını yemiş olacaksınız. Ev bulamayacaksınız. Sonra ev diye bir yere gireceksiniz, internet ve bilgisayar sizi hayata bağlayacak. Gop.Gen.Tr serüveniniz başlayacak. İnsanlar tanımaya başlayacaksınız. Reklam yapmıyorum, canlı örnekleriyle dostlarıma selam ediyorum yalnızca. Yaş 35 gibi olacak yıl bittiğinde, yolun yarısına geldim diyeceksiniz. Büyük buhranlar atlatacaksınız bu kısa dönemde.
3. yıl 3. dönem;
Tokat sizin gibi davranmaya başlayacaksınız. Siyaseti istendiği kadarı ile bilmiş ve hatta esasında bilmediğiniz halde sırtınızda bir kambur gibi onu taşıyor olacaksınız çünkü. Ev hayatınızda çalkantılar başlayacak. Bir günde eve gelirken yarım kilo toz şekeri o alsın değil mi ama canım? İlk geldinizde harcadığınız milyonlar değer arz etmeyecek, enflasyonuda öğreneceksiniz. Yarım kilo şeker dedim dikkat. Ama yinede... diyeceksiniz.
3. yıl. 4. dönem;
artık sosyalliğinizi tamamen kaybettiniz. kitap okumuyorsunuz. film izliyorsunuz yalnızca ama işin kötü tarafı 80'den sonra çekilen bütün filmleri izlemişsiniz en az ikişer defa çoktan. insanlara güvenmiyorsunuz. agresifsiniz. koyun gibi. sürünün içindesiniz yalnızca. değeriniz mi? ne baba ocağı, ne ana kucağı.. kokusunu bile unutmuş olduğunuz yıllar. eve bile gitmek istemiyorsunuz. eski arkadaşlıkların bittiğini anladınız, yerini dolduranlara güvenemiyorsunuz. hayal etmiyorsunuz.
4. sınıf...
5. sınıf...
6. sınıf...
7. sınıf...
-burası için en güzel lafı sadık hoca söylemişti
-ne demişti ??
-hayal kırıklığının başkenti demişti.
"Gülen Şehire Hoş Geldiniz..."

( Tokat'ın girişinde Terminal kapısının üstünde yazar )